Houtverbindingen maken

3 dagen

De voldoening van een mooie houtverbinding

Voor de ambachtelijke meubelmaker is het vervaardigen van houtverbindingen een tijdrovend maar noodzakelijk onderdeel van de werkzaamheden. Hier geldt zeker: oefening baart kunst. Het maken van een mooie verbinding geeft altijd veel voldoening. Als meubelmaker heeft u scherp gereedschap nodig, want scherp gereedschap is het halve werk. U zorgt zelf voor het slijpen van uw gereedschap.

houtverbindingen: slisverbinding

Slisverbinding

houtverbindingen: open zwaluwstaartverbinding

Open zwaluwstaartverbinding

Ambachtelijk maken van houtverbindingen

In deze cursus gaan we de verschillende houtverbindingen oefenen. En dat op de ambachtelijke manier: met de handgereedschappen als zaag, beitel, houten hamer, winkelhaak, zweihaak, kruishout, schaaf, etc. Maar we gebruiken ook de bovenfrees bij het maken van een aantal houtverbindingen: dit is tijdsbesparend en vaak nauwkeuriger bij veel verbindingen. Met de bovenfrees kunt u snel de houtverbindingen in meerdere onderdelen van het meubel maken.

houtverbindingen: tandverbinding

Tandverbinding

Soorten houtverbindingen

In de eerste 2 dagen gaan we ons bezig houden met de volgende verbindingen: groefverbinding, halfhoutverbinding, pen- en gatverbindingen , zwaluwstaartverbindingen, kloostertafelverbinding, tandverbinding, slisverbinding, en de opgewigde pen-en-gatverbinding. Ook gaan we één of twee Japanse houtverbindingen maken. Op de 3e dag maken we met de bovenfrees een aantal houtverbindingen, waaronder de pen-engatverbinding, een schuifzwaluwstaart, etc..

houtverbindingen: Japanse verbinding

Japanse verbinding

Voor wie?

Als u wilt deelnemen aan deze cursus, dient u de basiscursus Meubelmaken 1 en de cursus Gereedschap slijpen gevolgd te hebben. Voor deelname aan de derde dag is het noodzakelijk dat u de cursus Bovenfrees gedaan heeft. U hoeft de 3e dag dus niet deel te nemen: het is een optie.

Kosten:

€ 240,- voor de 1e + 2e dag: het ambachtelijke gedeelte.
€ 120,- voor de 3e dag met uw eigen bovenfrees.

Cursus data: 

HV 13, 14 en 16 november 2019 (wo-do-za)

Het dagprogramma loopt van 09:00 – 17:00 uur, met voldoende pauzes tussendoor. Neem zelf een lunchpakket mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

cursus agenda
cursus overzicht

Schrijf je direct in voor een cursus

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Welke cursus wil je volgen?    Persoonlijke gegevens

    Extra informatie