Over Passen & Meten

Over Passen & Meten: de meubelmakerij is opgericht in 1994. In de landelijk gelegen, gezellige werkplaats in Voorst (Gld) wordt in kleine groepjes van maximaal 5 deelnemers gewerkt. Bert Kok weet met zijn jarenlange ervaring als meester meubelmaker en instructeur bij het Centrum voor Vakopleiding waarover hij praat en maakt er een onvergetelijke ervaring van. Lees hier onder meer over de achtergronden van de Meubelwerkplaats en cursusleider Bert Kok en over het cursusaanbod, de sfeer en de beleving van de cursisten.

Meubels leren maken

Hout als materiaal voor het interieur is helemaal ‘hot’. Op de vloer, als wandbekleding en natuurlijk verwerkt tot meubels, hout is voor vrijwel alles te gebruiken. Wie zélf wel eens aan de slag wil met dit natuurlijke materiaal, kan prima terecht bij Meubelmakerij ‘Passen & Meten’ in Voorst. Hier worden verschillende cursussen en workshops gegeven in houtbewerking en meubelmaken.

De meubelmakerij

Meubelmakerij Passen & Meten is opgericht in 1994. Oorspronkelijk was het bedrijf gevestigd in het Drentse Orvelte, maar na de overname (in 2005) door Bert Kok verhuisde het naar Maasbommel. In 2016 is het bedrijf verplaatst van Maasbommel naar Voorst (Gld). Bert heeft als meester meubelmaker en meester machinaal houtbewerker veel ervaring opgedaan in de houtsector: van meubelmaken en interieurbouw tot aan decor- en standbouw. Met zijn jarenlange ervaring als meubelmaker en allround machinaal houtbewerker én als instructeur bij het Centrum voor Vakopleiding weet hij als geen ander waarover hij praat.

In de landelijk gelegen, gezellige werkplaats wordt gewerkt in kleine groepjes van maximaal vijf deelnemers. En hoewel er natuurlijk aandacht wordt geschonken aan theoretische kennis – die je nu eenmaal nodig hebt – ligt de nadruk toch op de praktijk. De handen uit de mouwen dus!

Het cursusaanbod

Bij de samenstelling van het lesprogramma is rekening gehouden met verschillende doelstellingen en wensen. Zo is er voor vrijwel iedereen een interessante cursus of workshop te vinden, of je nu een echte beginner bent of al wat meer ervaring hebt in het werken met hout.

De vijfdaagse Basiscursus Meubelmaken bijvoorbeeld is geschikt voor mensen met weinig of geen ervaring. Het gebruik van de handgereedschappen en het maken van goede houtverbindingen staat hier centraal en wordt in praktijk gebracht bij het maken van een kastje. Na deze basiscursus kan een vervolgcursus worden gedaan, waarin onder andere het werken met plaatmateriaal aan de orde komt. Het eindresultaat is ook hier een
zelfgemaakt meubelstuk!

Ook de cursus Meubelrestauratie is toegankelijk voor onervaren meubelmakers en is populair door de groeiende belangstelling in het opknappen van oude meubelen. Veel interesse is er telkens voor de cursus Bovenfrees. Men leert in twee dagen heel goed om te gaan met deze veelzijdige machine en men maakt een eigen freestafeltje. Andere cursussen, zoals Klassieke keukens bouwen, zijn vooral bedoeld voor mensen met ervaring die bijvoorbeeld is opgedaan tijdens de basis- en vervolgcursus.

De praktijkopleiding meubelmaken

Naast de een-, twee- en vijfdaagse cursussen is Passen & Meten start in september weer met deze leergang. De opleiding duurt een jaar en neemt 40 tot 45 dagen in beslag. Eens per week wordt gedurende zeven uren lesgegeven, maar daarnaast zal thuis de nodige tijd aan zelfstudie besteed moeten worden. Ook voor deze opleiding geldt dat er in een kleine groep wordt gewerkt van maximaal vijf deelnemers. Meer over de Praktijkopleiding.

Liefde voor het vak

Bert praat met veel vuur en liefde over zijn vak: ‘’hout is een prachtig product met zóveel mogelijkheden. Maar het leukste vind ik het omgaan met mensen en ze meer te leren over de mogelijkheden van hout. Een geweldige combinatie, gemotiveerde cursisten die gebruikmaken van mijn ervaring.’’

Als ervaren docent kent hij het klappen van de zweep én zijn pappenheimers. Zo heeft hij direct door hoe handig iemand daadwerkelijk is. Hij waakt ervoor dat de cursus in een gezellige sfeer plaatsvindt waarin iedereen zich thuis voelt. Omdat er in kleine groepen wordt gewerkt krijgt iedereen veel persoonlijke aandacht. ‘’Het moet leuk en gezellig zijn’’ zegt hij “Bovendien maakt het niet uit hoe handig je bent. Ik zeg altijd: het is geen competitie, doe het in je eigen tempo. Niets moet, het moet leerzaam én leuk zijn.’’

Hij vindt het heel belangrijk dat iedereen met een goed gevoel weggaat. En dat lukt, want veel deelnemers komen na de basiscursus vaak terug voor een vervolgcursus. Bovendien krijgt Bert regelmatig email met foto’s van oud-cursisten die trots vertellen wat ze hebben gemaakt. “Dan denk ik: het zit goed. Ik vraag ook altijd om feedback, dat is voor mij weer belangrijk.’’

Meer informatie:

Telefoon: 06-16249672
Email: bert@passen-en-meten.nl